Showroom | Ebbepark

Mitt emellan universitetet och Linköping city växer en helt ny typ av innerstadsmiljö fram, Ebbepark. En plats för smart livsstil och hållbar tillväxt där boende och företag ges unika möjligheter att trivas och utvecklas tillsammans. Edit & björnen fick i uppdrag att ta fram ett showroom för Ebbepark, samt en utställning om historian bakom platsen och Whalbecks mattfabrik som tidigare legat där. Resultatet blev en färgsprakande utställning, full av mönster och innovativa lösningar.

SHOWROOM

När vi fick uppdraget att ta fram en utställning till Ebbeparks Showroom samt en utställning om Wahlbecks fabriker, tyckte vi det var viktigt att båda delarna knöts ihop. Vi ville att dåtid och framtid skulle gå hand i hand. Därför grävde vi i Wahlbecks fabrikers mönsterskatt, från bland annat den kända mattväverskan och mönsterformgivaren Marianne Richter och hennes designs som hon skapat för Wahlbecks Mattor. Genom att sedan mixa den inspirationen, med Ebbeparks befintliga grafiska profil, så kunde vi skapa en unik profil för utställningen men som knöt ihop alla de olika delarna.

Buildingblocks – Share the experience
”Building the future together”

Vi ville skapa en utställning som gick att uppleva genom att bara titta på den. Men det är också viktigt att den är skapad på ett sånt sätt att besökaren vill dela med sig av den till andra.

Vi vill att informationen ska ha en känsla av byggklossar. En funktion i att de faktistk går att enkelt flytta på och ställa undan. Utställningen är byggd av lådor, och går därför att flytta om och ändra runt och kombinera med varandra på olika sätt. Detta gör också att utställningen kan kännas ny varje gång en besökare kommer tillbaka – i och med att formen ändras.

Do you dare to look? – ”Inside the box”

Stoppa in huvudet i Mai eller Kai som avgör din personlighet genom att du blir utfrågad av dem, och de bestämmer sedan vilken personlighetstyp du är. Mai och Kai är utvecklade av Dyno Robotics AB, ett av de innovativa bolagen som sitter i Ebbepark.

3D-modell över Ebbepark 

En 3D modell över Ebberpark är showroomets centrum. Modellen är tillgänglighetsanpassad och det är möjligt att enkelt höja eller sänka modellen. Vi fick även i uppdrag att bygga upp en värld inne i modellen och har placerat ut barn som leker, par som vandrar i parken, och fikande cafégäster på torget.

Kuddar

Till Showroom tog vi även fram ett antal specialdesignade kuddar. Kuddarna är tillverkade i Borås. Det är 20 olika mönster, och de har olika tryck på fram och baksida för att skapa variation.

”De bästa idéerna kommer till en på toaletten!”

Visst kommer man alltid på de bästa idéerna på toaletten? I Ebbeparks showroom hjälper vi dig att komma på nästa snilleblixt. Välj antingen den galna, punkiga, och chockrosa idé-toaleten, som ger dig uppslag på hur du kan tänka annorlunda! ”Have some coffe first”, ”what would your mom do?” ”Can you ask someone at LiU” och ”What if you did it backwards?” är några av uppmaningarna som du ges. Känner du snarare att du behöver lite lugn och ro och att det är i skogen du får dina bästa idéer? Välj den andra toaletten, där du stiger in i Vallaskogen och möts av fågelkvitter.

Share your ideas – Ideawall
Dela dina idéer med andra som besöker showroomet! Vad tycker du ska finnas i Ebbepark? Kommentera på andras idéer och skapa dialog. 

A caring history – Timeline wall

En tidslinje över Wahlbecks fabrikers historia. Men inte vilken tidslinje som helst. Vi ville hålla den personlig. Ville att den skulle kännas. Den berättar inte enbart siffror och årtal över vad som hände när. Utan den berättar historien över dem som arbetade där. Om innovatörerna, konstnärerna, de som bryr sig, de som vågar och de som delar med sig till andra.

The gallery of creativity

I Koridoren, med sin otroliga takhöd skapde vi en inspirerande och teatralisk miljö. Ett galleri med högt i tak, mycket vita och stora ytor. Här skapade vi en ”centerpiece”. En tolkning av en matta från Wahlbecks, mattan vävs med hjälp av långa rep som är fästa i taket. Likt en gigantisk vävstol. Det skapar en fantastiskt inspirerande och vacker inramning och för tankarna till varpen i vävmaskinen, eller repen som Wahlbecks fabriker startade med.

Guldhissen

Visst ska företagen i huset anlända till kontoret med stil? I korridoren finns guldhissen. Inspirerat av en av Wahlbecks fabrikers informationsblad om rep, tryckt i guldpapper, som vi hittade i deras arkiv.